Confruntați cu o adevărată invazie musulmană în Europa, dispunem astăzi de puține studii de specialitate pe tema islamului. Iar marea parte a celor existente e mai mult decât aridă. Lipsa aceasta este suplinită în mod remarcabil de ambiția marelui scriitor Constantin Virgil Gheorghiu (1916‑1992) de a nara o viață și, totodată, de a dezvălui semnificația mesajului pe temeiul căruia o întreagă civilizație – una dintre cele mai bogate din istorie – s‑a răspândit în lume.
Om cu un temperament profund religios, pasionat de tot ceea ce ține de credință, C.V. Gheorghiu este, totodată, un teolog abil, care dispune de deschiderea de spirit necesară pentru a înțelege și a descrie profilul spiritual al oricărei religii pe care ar aborda-o, descriind resorturile interioare ale acesteia, climatul în care a apărut și s‑a dezvoltat, forma mărturisirii de credință.
O carte a erudiției pline de răbdare, animată de acea căldură care conferă o autentică sete de cunoaștere. Carte a unui poet și vizionar, Viața lui Mahomed este o frescă a condiției umane dintre deșertul celest și deșertul nemărginit al nisipului. Conectați astfel la fluxul captivant al evenimentelor – prigoane, exiluri, intrigi, războaie –, prin acel lirism violent, consacrat deja, sub expresii diferite, în celebrul roman Ora 25, descoperim una dintre cele mai pasionante povești de aventuri, prezentată într‑un mod cât se poate de original: povestea islamului.