Dosarul Hitler 

Meteor Press 
Cod Produs: C5679 Ai nevoie de ajutor? 0773888999
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)

Autor: Eberle, Henrik 

Dosar secret al NKVD alcatuit pentru Iosif V. Stalin pe baza protocoalelor de ancheta ale aghiotantului personal al lui Hitler, Otto Gunsche, si ale ordonantei Heinz Linge, la Moscova in 1948-1949

Aceasta carte a avut initial un singur cititor, Iosif V. Stalin, apoi a disparut in arhivele rusesti timp de peste cincizeci de ani. Dictatorul sovietic nu a avut incredere in vestea sinuciderii lui Adolf Hitler. De aceea a avut grija sa fie arestati supravietuitori din anturajul conducatorului nazist pentru a afla adevarul din marturiile lor.

Serviciile secrete sovietice au reusit in Berlin arestarea lui Otto Gunsche si a lui Heinz Linge. Nimeni nu a fost atat de apropiat de seful regimului national-socialist – si pentru un timp atat de indelungat – ca acesti doi oameni. Ei s-au aflat alaturi de Hitler, ii cunosteau programul zilnic, obiceiurile legate de alimentatie, starile de spirit si bolile. Fiind aghiotanti, l-au cunoscut pe Hitler in calitate de conducator al regimului, au auzit cum se exprima acesta in legatura cu vizitatorii, cu generalii si cu vechii sai tovarasi. Ei s-au aflat alaturi de Hitler si in ultimele luni si saptamani ale vietii acestuia si au vazut cum, din buncarul sau din Berlin, ducea Reichul german la catastrofa. Gunsche si Linge l-au cunoscut insa pe Hitler si in calitate de comandant suprem al Wehrmachtului, la victorii si la infrangeri. In plus, Gunsche a participat la consfatuiri militare ale caror procese verbale s-au pierdut in haosul provocat de razboi.

In acest fel a luat nastere, in perioada 1948–1949, un document unic, continand amintirile a doi martori oculari ai epocii, una dintre cele mai sugestive surse istorice despre cel de-al Treilea Reich de care dispunem. Apropierea in timp de cele intamplate confera textului un grad inalt de autenticitate, confirmat de cercetarile din ultimele decenii. Amintirile lui Gunsche si Linge permit formarea unei imagini uimitoare asupra modului in care functiona statul nazist in mod curent. Istoria celui de-al Treilea Reich nu trebuie scrisa din nou datorita acestei lucrari, insa nenumaratele detalii pe care Dosarul Hitler le infatiseaza cititorului au realmente o valoare istorica exceptionala.

Henrik Eberle, nascut in 1970, a studiat istoria la Halle (Saale). Dupa absolvire, a lucrat initial ca ziarist, iar ulterior in calitate de cercetator stiintific la catedra de Istorie contemporana a Universitatii Martin Luther din Halle-Wittenberg. In 2002 a obtinut titlul de doctor cu o teza despre politica economica a national-socialismului; in prezent preda istoria la Universitatea din Halle. Dintre lucrarile publicate, a fost tradusa in 2009 Scrisori catre Hitler, la Editura Meditatii.

Matthias Uhl, nascut in 1970, a studiat istoria, cu specializare in istoria Europei de Est, si stiintele politice la Halle (Saale) si Moscova. In 2000 a obtinut titlul de doctor. Dupa 2001 a lucrat la Institutul de Istorie Contemporana Munchen-Berlin, apoi la Universitatea din Halle si la Deutsches Historisches Institut Moskau.

Pagini: 480

Dimensiune: 13 x 20 cm

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.
94812

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!